Vastzittende hoest

Als we verkouden zijn, kunnen we last hebben van een nare hoest die met slijm gepaard gaat of juist van een droge kriebelhoest. Hoesten met slijm wordt ook wel vastzittende hoest of natte of productieve hoest genoemd, waarmee het ophoesten van slijm wordt bedoeld. Terwijl droge hoest vaak wordt beschreven als niet kunnen stoppen met hoesten of als prikkelhoest. Om een juiste behandeling bij hoest te kunnen kiezen, moet je weten van welk type hoest je last hebt.

Wat is vastzittende hoest?

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met vastzittende hoest, bij onszelf of iemand in het gezin, tijdens een periode van verkoudheid. Deze lastige hoest met slijm kan ons in onze dagelijkse activiteiten belemmeren, dus willen we een optimale oplossing om ons en onze dierbaren er weer bovenop te helpen. Iets dat we kennen en vertrouwen.

Wat zijn de symptomen van een vastzittende, productieve hoest met slijm? De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een vastzittende hoest met slijm:

  • Je borst voelt strak, zwaar en verstopt, met name in de ochtend

  • Het kost moeite om het slijm op te hoesten

  • Je hebt een zware ademhaling

  • Er klinkt een reutelend geluid, vooral bij het inademen en hoesten

Wat is de oorzaak van vastzittende hoest?

Een vastzittende hoest kan 1 tot 3 weken duren. De hier beschreven symptomen zijn anders dan de symptomen van droge hoest (met een aanhoudende prikkel of drang om te hoesten en/of een irritante kriebel in de keel). Omdat er verschillende soorten hoest bestaan is het belangrijk dat je een juiste remedie keist die je zo mogelijk helpt bij het aanpakken van je hoest.

Vastzittende hoest of een hoest met slijm is vaak het gevolg van een infectie met een verkoudheidsvirus in de bovenste luchtwegen. Deze infectie zorgt ervoor dat het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt en dik, kleverig slijm produceert. Meestal ervaren we dit als te veel slijm in de longen en luchtwegen dat niet kan worden afgevoerd via de normale weg (mucociliaire klaring, oftewel afvoer van slijm via trilhaartjes). Hoesten is een deel van het zelfherstellende lichaamsproces om dit slijm weg te krijgen. Dit procers kan met geneesmiddelen of medische hulpmiddelen worden ondersteund. Kijk voor onze producten voor vastzittende hoest op de productpagina.

Droge hoest

 

Als je moet hoesten, zonder dat je slijm ophoest en de hoestprikkel langere tijd aanhoudt, dan kan het zijn dat je een kriebelhoest hebt. Lees hier meer over de oorzaken, de symptomen en de behandeling.

 

Wat is een droge hoest?

Bij een droge hoest, ook wel prikkelhoest of kriebelhoest genoemd, lijkt het alsof er een kriebel in je keel zit en je aanhoudend moet hoesten, zonder dat daarbij slijm wordt opgehoest. Het kan voor slapeloze nachten en vermoeidheid zorgen.

Wat zijn de symptomen van een droge hoest?

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een droge hoest:

• Permanente impuls om te hoesten
• Hoesten zonder dat daar slijm bij vrijkomt
• Prikkelend, kriebelig en droog gevoel in de keel
• De hoest klinkt droog
• De borst voelt schoon, zonder reutelend geluid in de longen of verstopt gevoel

Wat is de oorzaak van droge hoest en wat kun je eraan doen?

Droge kriebelhoest is vaak het gevolg van infectie met een verkoudheidsvirus in de bovenste luchtwegen, en volgt op vastzittende hoest met slijm in een periode van verkoudheid. Een droge hoest houdt soms na een verkoudheid een paar dagen of zelfs weken aan.
Kriebelhoest kan ook worden veroorzaakt door steeds terugkerende irritatie van de luchtwegen, bijvoorbeeld door tabaksrook, stof of vervuiling.

Kies voor het verlichten van een droge hoest voor Bisolvon Dual, dat ook je geïrriteerde keel verzacht, of voor Bisolvon 2-in-1.
Kijk voor meer informatie op de productpagina.

Griep en verkoudheid

Je voelt je vermoeid, hebt last van een verstopte neus, loopneus, keelpijn, hoesten en misschien zelfs koorts. Griep en verkoudheid kunnen je dagelijks leven behoorlijk ontregelen. Een gewone verkoudheid wordt vaak verward met griep. De verschijnselen lijken namelijk erg op elkaar. Toch zijn het verschillende ziekten die veroorzaakt worden door verschillende virussen.

 

Wat is griep en verkoudheid?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is door een influenzavirus. Dit kan in je neus-, keel-, bijholten, luchtpijp en de longen zijn. Bij een griep heb je meestal koorts.
Bij een verkoudheid is ook het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken maar dan door een ander type virus, meestal het rhinovirus. Het gaat meestal alleen om de neus-, keel- of bijholten. Het slijmvlies zwelt op en vormt extra slijm. Zo ontstaat een verstopte neus, loopneus en een nies- of hoestprikkel. Kinderen krijgen soms koorts, volwassenen bijna nooit.
Corona (COVID-19) is trouwens niet hetzelfde als griep. COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus en de gevolgen kunnen veel ernstiger zijn dan die van een gewone griep. Om te bepalen of je Corona hebt is een (zelf)test noodzakelijk.

 

Wat zijn de verschijnselen?

Bij een verkoudheid heb je vaak last van:
• Verstopte neus of juist een loopneus
• Niezen
• Waterige ogen
• Keelpijn
• Hoesten

Ben je getroffen door de griep dan kan je dit herkennen aan:
• Plotseling opkomende koorts die binnen 12 uur kan oplopen tot 390C of hoger
• Koude rillingen
• Hoofdpijn
• Spierpijn
• Hoesten (meestal droge hoest)

Heb je COVID-19 dan kun je naast de griepverschijnselen ook last hebben van:
• Verlies van reuk en smaak
• Darmklachten

Wat is de oorzaak van griep en verkoudheid?

Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door virussen. Deze worden verspreid door praten, hoesten of niezen. Vooral als mensen dicht bij elkaar zitten, en waar slecht geventileerd wordt zoals in een trein of bus kunnen deze virussen worden overgedragen. Maar denk ook aan het geven van handen of het aanraken van voorwerpen zoals deurknoppen of winkelwagentjes.
Mensen met griep zijn besmettelijk vanaf de dag voordat ze ziekteverschijnselen krijgen tot 7 dagen daarna. Ben je verkouden dan ben je besmettelijk vanaf het moment dat je klachten krijgt. De besmettelijkheid neemt na een paar dagen af.

Keelpijn


Het komt zomaar "uit de lucht vallen" en opeens heb je een pijnlijke en droge keel, die rood en gezwollen is. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen.

Wat is keelpijn?

Keelpijn is meestal het begin van een verkoudheid. In de meeste gevallen wordt pijn in de keel veroorzaakt door virussen en de symptomen kunnen uiteenlopen van een onprettig gevoel tot pijn in je keel. Als de keelpijn deel uitmaakt van een verkoudheid kunnen de algehele symptomen zich verder ontwikkelen, met als gevolg een verstopte neus of een loopneus en hoesten. Het is voor je lichaam een manier om te vertellen dat het wordt aangevallen.

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Kenmerkende verschijnselen van keelpijn zijn:

• Je keel voelt droog
• Het doet pijn om te slikken, eten, drinken of praten
• Je keelholte wordt rood (ontsteking)
• Je amandelen kunnen opzwellen en rood worden
• Je stem klinkt misschien hees

Wat is de oorzaak van keelpijn en wat kun je eraan doen?

Pijn in je keel wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie bij een griep of verkoudheid. Griep en verkoudheidsvirussen kunnen het keelgebied binnendringen. Je lichaam verdedigt zichzelf door ontstoken te raken. Stoffen die tijdens de ontsteking vrijkomen veroorzaken pijn in je keel en opeens heb je dus keelpijn. Bacteriën kunnen ook de reden van een pijnlijke keel zijn. Een bacteriële infectie kan tonsillitis (ontsteking van de keelamandelen) veroorzaken, een pijnlijke aandoening met witte vlekjes op de amandelen.

Regelmatig koud water drinken kan de pijn iets verzachten. Vermijd ook roken en het drinken van alcohol.
Kijk voor het complete Bisolvon assortiment op de productpagina

 

Verstopte neus

Als je neus verstopt is, is dat meestal een eerste aanwijzing dat je een kou hebt gevat. Een virusinfectie van het neusslijmvlies veroorzaakt een domino-effect met ontstekingsreacties die verantwoordelijk worden geacht voor een groot deel van de symptomen van verkoudheid, met name de onmiddellijk optredende neusverkoudheid.

 

Wat is een verstopte neus?

Een verstopte neus kan erg vervelend zijn. Het neusslijmvlies zwelt op, waardoor we niet meer vrijuit kunnen ademen. Door een verstopte neus zijn we onszelf niet meer, en dit kan ons in ons dagelijksleven in de weg zitten.

Wat zijn de symptomen van een verstopte neus?

Een verstopte neus is het belangrijkste verschijnsel van neusverkoudheid. Een verstopte neus kan zich met de voglende bijkomende symptomen aandienen:

  • Neusverstopping
  • Droogheid
  • Druk in je voorhoofd

Wat is de oorzaak van een verstopte neus?

Een verstopte neus is het gevolg van een virusinfectie van het neusslijmvlies wat leidt tot ontsteking en de typische symptomen van neusverkoudheid. Bij een verstopte neus kun je Bisolnasal gebruiken. 

 

Wij verstrekken productinformatie en kunnen geen medisch advies geven over een specifieke medische aandoening. Neem contact op met een zorgverlener voor vragen over uw medische toestand of die van een familielid. Als er sprake is van een noodgeval, neem dan contact op met uw plaatselijke spoedeisende hulpafdeling. Voor het melden van bijwerkingen kunt u een e-mail sturen naar: dso.nl@centrafarm.nl