Kies jouw land om meer informatie te krijgen
over de beschikbare producten in jouw land

Europa
Zuid Amerika
Azië / Australië / Africa

De vertrouwde keuze

colds and flus symptoms
colds and flus symptoms banner1
colds and flus symptoms banner2

Verkoudheid

Een verkoudheid gaat vaak gepaard met een combinatie van de volgende verschijnselen; verstopte neus, loopneus, niezen, koorts, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een pijnlijk lichaam. Kleine kinderen vatten ongeveer zes keer per jaar een kou. De incidentie bij volwassenen neemt dit af tot twee tot drie keer per jaar. Volwassenen lijken nieuwe infecties eerder thuis dan op het werk op te lopen.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus. Het is eigenlijk de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Verkoudheid kan een verstoring van het gezinsleven betekenen omdat het vaak gaat om veel symptomen die tegelijkertijd optreden. Wanneer de verkoudheid zijn hoogtepunt bereikt, bonkt ons hoofd, is onze neus verstopt en kunnen we ook koorts hebben.

Dan willen we zorgen of verzorgd worden en de verkoudheid voorzichtig maar zo effectief mogelijk behandelen, om ons normale gezinsleven weer op te kunnen pakken.

Wat zijn de verschijnselen van verkoudheid*?

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor verkoudheid:
Door op de link bij de specifieke symptomen te klikken, kun je er meer over te weten komen.

De verkoudheid begint meestal met keelpijn en/of een verstopte neus of een loopneus. Een verkoudheid duurt gemiddeld 7–10 dagen. Volledig herstel kan tot 3 weken in beslag nemen.

* Bisolviral is alleen geschikt voor het behandelen van een beginnende verkoudheid.

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen, meestal rhinovirus. Helaas kunnen we vrijwel geen immuniteit opbouwen tegen deze virussen omdat er ruim 200 verschillende soorten virussen zijn die verkoudheid veroorzaken.

Meestal wordt een ‘‘kou gevat’’ doordat we een rhinovirus aanraken met onze vinger en dit naar onze neus of ogen brengen. Overdracht van een rhinovirus op een vinger kan rechtstreeks gebeuren door iemand een hand te geven of indirect als een geïnfecteerd persoon de omgeving heeft besmet met vocht uit de neus (bijvoorbeeld niezen) dat rhinovirus bevat. Ongeveer 40–50% van de oppervlakken die we dagelijks aanraken, zoals deurknoppen of winkelwagentjes, is besmet met virussen! Inhalatie van een klein virusdeeltje in de lucht komt voor (als een verkouden persoon niest of hoest) maar wordt niet gezien als de belangrijkste besmettingsroute.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in